tisdag 22 februari 2011

Kan man ha tillväxt i en grön ekonomi?

Är frågan egentligen intressant? Är tillväxt vad vi svenskar vill ha och behöver?

Tillväxt gör ekonomi enkelt, eller som en företagsledare uttryckte det: "Ökande inkomster löser alla kända [ekonomiska] problem."

Tillväxt gör så att vi alla kan få större kak-bit, eftersom kakan är större. Tillväxt har historiskt sett varit mycket betydelsefullt för att förbättra livskvaliteten, och den är fortfarande nödvändig i de fattigare delarna av världen.

Men i vårt rika land, är ekonomi verkligen den enda aspekten som har betydelse för oss och vårt välbefinnande?

Tillväxt mäts i pengar, som summan av allt som köps (eller säljs) för pengar.

Vad är pengar? Enklast är att se pengar som ett mått på arbete, vi tar emot pengar som betalning för vårt arbete, med förhoppningen att vi kommer att kunna byta pengarna mot frukterna av någon annans arbete när vi har behov av det. Onekligen mycket praktiskt.

Alltså är det trivialt att skapa tillväxt. Istället för att du och jag städar våra egna hem, kan vi ju städa hos varandra mot betalning, så har vi skapat tillväxt. Har vi då skapat något av värde? Vilka tjänster skall vi sälja härnäst?

Ett annat enkelt sätt att skapa tillväxt är helt enkelt att arbeta mera. Men vem vill det?

Vi kan ju se till så att någon utomlands jobbar nästan gratis åt oss och sedan kan vi sälja frukterna av deras arbete dyrt? För syns skull förädlar vi varan lite. Är det rättvist? Hur länge håller det?

Vi kanske kan arbeta effektivare istället? Men allt som produceras måste konsumeras. Mera läsk och chips, bli smällfet. Toppen, det blir ännu mer konsumtion av diverse mediciner och kirurgiska ingrepp, massor av tillväxt. Nja, men större TV, ny dator och mobiltelefon, nya skor? Jodå, med effektiv återvinning kan vi säkert snurra på bra länge. Och effektivitets- och konsumtionshetsen ger ju ytterligare tillväxt i form av behandlingar och läkemedel för alla stress-relaterade symtom.

Blir vi lyckligare av all denna tillväxt?

Kapitalismens fader, Adam Smith, uppskattade att ekonomisk tillväxt skulle fungera i ungefär 200 år. Det är där vi är nu, lite drygt. Jag tror han hade rätt. Även om vi kan skapa tillväxt, är det inte längre särskilt meningsfullt. Meningen med tillväxten var ju att förbättra livskvaliteten i samhället och det verkar för mig som att fortsatt tillväxt är antingen meningslös eller försämrar livskvaliteten.

På www.gapminder.org finns mycket intressant statistik att leka med. Bland annat kan man se att livslängden ökar med BNP, men bara till en viss gräns. Se www.bit.ly/dEplJ0

Man kan också se att rikare länder spenderar mer pengar på sjukvård, ganska linjärt, se www.bit.ly/hA9xYw

Betyder det att människor i rikare länder är sjukare? Kanske. Värt att fundera på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar